pátek 3. února 2012

Muka, tentokrát ty boží

Pohled na boží muka v krajině dává lidem pocit klidu, pocit známého, dělá krajinu čitelnou a blízkou. Stejně jako u nás jsou i zde stavěny na připomínku šťastných i nešťastných události - narození dítěte, poděkování za uzdravení, za šťastný návrat domů nebo jako pokání za spáchaný zlý čin. 




 
Boží muka a kapličky se v krajině staví pro chválu Boha, lhostejno jakého. V kulturní kolonizaci divočiny však i zde vedou katolíci. Je vidět, že se k nim chodí modlit, nosí květiny a zapalují svíce. Tento zvyk zde neumřel, jak se to na mnohých místech stalo u nás. Pokud kolem nich projíždíte v libovolném dopravním prostředku, všichni se pokřižují. V případě autobusů to někdy možná bývá proto, že se řidič pustí volantu. Zaplať pánbůh jsou řidiči nejčastěji Tamilové.

 

Drobné sakrální stavby jsou na Réunionu stavěny nejčastěji v nebezpečných místech - prudká zatáčka, příkrý sráz, neztuhlé lávové pole. U nás mají za cíl přimět kolemjdoucího k zastavení a zamyšlení. Zde plní varovnou a orientační funkci. Říkají poutníkovi, pokřižuj se a raději rychle zmiz. 

 
Typická česká boží muka mají uměle vytvořené výklenky (niky), v nichž bývají nejčastěji sochy nebo obrázky svatých. Na Réunionu zbožní stavitelé využívají přírodních jeskyní, puklin a proláklin. S cílem zabránit vstupu zlých duchů do našeho světa důsledně ucpali kdejakou štěrbinu na ostrově. 



 
Hlavní motivací je však výměnný obchod se svatým. „Za splněné přání dostaneš kapličku, a když ne, tak půjdu ke konkurenci a zkusím třeba i tamilské praporky nebo buddhistické vonné tyčinky“. Hvězdou splněných přání je sv. Expedit. V těsném závěsu se drží panenka Marie. Jim patří většina kapliček i vděčnosti místních lidí. Boží muka patřící panence Marii jsou v modrobílé, kdežto Expedit je rudý. Pro nás z neznámých důvodů jsou sakrální stavby se sv. Expeditem často v kleci.










 Skrze takové stavby se rodí vztah člověka ke krajině. Jinak monotónní serpentiny do hor se díky nim promění v poutní stezku. Jediní, kdo se do zdejší krajiny neotiskly, jsou muslimové. Jistě v tom hraje roli jejich vážně míněný monoteismus. Možná ale mají tolik vkusu, že se do podobných projektů nepouští. Osobně si myslím, že mimo města ani nechodí. Viděl jsem v horách spousty roztomilých čepečků, ale ani jeden nebyl muslimský.




Žádné komentáře:

Okomentovat