pondělí 30. ledna 2012

Malý a velký okruh

Tento víkend se nám povedly dva okruhy. Jeden čtyřhodinový po dvou v Salazie a druhý po čtyřech (ale kolech) kolem celého ostrova.


Z Hellbourgu k Source Manouilh

Pro začátek bych ráda ukázela dosti reprezentativní snímek toho, jak to vypadá v St André, mohlo by to být vlastně kdekoli na tomto ostrově: výloha květinářství asi se svatební tematikou plná patrovitého čehosi a hlavně růžových chlupatin. Spousta aut, které není kam zaparkovat, a paneláky.

 
Nebojte, další fotky budou už z krásné přírody Cirque Salazie. Je můj nejoblíbenější. Možná proto, že není ani moc těžké se tam dopravit. Taky všude roste chou chou. A každý výlet začíná v lázeňském Hellbourgu. Dříve zde byly lázně, ale teplé léčivé prameny vyschly a zbyla jen honosná kreolská architektura, ospalost a označení "jedna z nejkrásnějších francouzských vesnic".  

Pohled na Hellbourg, urpostřed Piton Anchaing, v pozadí vykukuje La Roche Ecrite.

Schody z pekla

Nad Piton Anchaing už se chytají mraky.
 K Source Manouilh a vodopádům vede cesta vlhkým lesem kryptomérií. Další z nekonečných variant porostů na Réunionu.

Kořeny kryptomérií


Mlha přede mnou, mlha za mnou








Mlhy se rozpouštějí


Kolena bolí
 K cíli jsme dorazili s bolavými koleny po neustále se opakujících výstupech a sestupech. Ze všech stran crčely vodopády nebo prameny. Jeden z nich byl termální, železitý, 31°C prý léčivý, ale při vzpomínce na Karlovy Vary jsme raději neochutnávali. 





Lázeňský mostek

Kreolská vila

Kreolská víla

Okolo

Na neděli jsme dostali pozvání na okružní jízdu kolem ostrova a piknik. Najednou se nám ostrov zdá být malinkatý. Také jsme byli zatím na nejjižnějším bodě ostrova, odkud se dá pokračovat jen na sever, nebo se statečně bít se žraloky a driftovat směrem k Antarktidě.

Pont suspendu - nejpopulárnější místo na sebevraždu na ostrově.


Přístav v Ste Rose s neuvěřitelně průzračnou vodou.


Pláž Grand D'Anse. D'Anse či Anse je velmi časté toponymum. Význam zůstává skryt jak brněnským skorofilologům, kteří po významu pátrají, tak i Kreolům, které význam vůbec nezajímá.

Žádné komentáře:

Okomentovat