čtvrtek 22. září 2011

Proč je Réunion zelený?

Odpověď je prostá, protože tady pořád prší! Dalo by se říct, že je to takové Skotsko jižní polokoule. Tento malý, ale vysoký ostrůvek, si libuje v zachytávání i těch nejnepatrnějších mráčků, co se potulují Indickým oceánem a dává jim možnost ulevit si od vody, kterou nesou. Taková čůrpauza východoindických pasátů před Madagaskarem. V meteorologických statistikách zaujímá hned několik prvenství. V roce 1952 na Cirque de Cilaos napršelo za 24 hodin 1869.9 mm, což je asi 3x víc než v Brně naprší za celý rok. 



S touto skutečností jsme se ještě jaksi nesrovnali. Bydlíme poměrně blízko oceánu a skoro pořád je u nás hezky a teplo. Nedá se to sice srovnat se západní závětrnou stranou ostrova, ale dá se to. O pár metrů výš je vše jinak. Nemusíte ani opustit město a počasí se může radikálně změnit.





Tak jsme si dnes s Marií vyrazili v kraťáskách na malou procházku do džungle nad Saint Denis, kde bydlíme. Z normálního linkového autobusu, který 2x kontrolovala skupina pěti oháknutých revizorů, jsme přesedli do linkového osobáku (ne nemyslím vlak) a čekali, jestli se scénka jak z jednoho úspěšného maďarského filmu bude opakovat. Paní řidička už nás v půlce serpentin varovala, že nahoře bude mlha. A byla. V Brulé na konečné jsme si čichli k našemu podzimu. Listopad hadra. Bylo tak 15 stupňů a nebylo vidět na krok.





Panenka Marie zde koná zázraky. Později na kluzké a blátivé stezce litujeme, že jsme nepůjčili odložené berle. Převýšení 1000m po kluzkých pěšinách dalo zbrat našim kloubům, takže se tam po čase možná vrátíme.


Uvádí se, že na ostrově je 1600 původních druhů rostlin (na 600 druhů semenných rostlin, 240 kapraďorostů, 756 mechorostů). Z počtu 840 semenných rostlin a kapraďorostů je 230 endemických, polovina z nich je ohrožená. A tak má Réunion na jednotku plochy třikrát více endemických druhů než Havajské ostrovy a dokonce pětkrát více než Galapágy. http://botany.cz/cs/reunion/








Žádné komentáře:

Okomentovat